Permacultura




Permacultură: definiție și principii

 

Termenul permacultură a fost introdus de ecologistul australian Bill Mollison și de studentul lui, David Holmgren și provine din conceptul de „agricultură permanentă”. Un sistem permacultural este un sistem care imită natura, fiind bazat pe cicluri naturale și ecosisteme. Un peisaj permacultural este proiectat în așa fel încât toate animalele și plantele care trăiesc în el lucrează în armonie unul cu celălalt.





Scurtă introducere
Laci Kovacs:


Efortul de a defini permacultura este sinonim cu a încerca să definești normalitatea, în zilele noastre. Termenii de comparație dispar pe zi ce trece și o nouă mentalitate, dictată de interese pur economice, le ia locul. Așa am devenit tributarii unei viziuni ciudate asupra lumii care încă ne tolerează, deși din ce în ce mai multe semnale de alarmă ne avertizează că nu suntem chiar pe calea ceea  mai bună. Apa, solul, aerul, societatea, viața noastră de zi cu zi au început să ne ridice tot mai multe probleme care, din păcate prin modul de abordare actual nu își găsesc o rezolvare de durată. Chiar mai rău, fiecare nouă rezolvare ridică încă și mai multe probleme, fiind din ce în ce mai evidentă evoluția spre o stare de anormalitate.


De aceea mișcările, viziunea și principiile încă incomplet definite - dar încorporate deja în  noțiunea de permacultură - îndeamnă spre revenirea la normalitate în toate domeniile vieții prin observație și interpretarea corectă a acesteia.

Deși modalitățile de realizare într-un domeniu atât de vast par încă simple aspirații sau căutari, îmi permit să sugerez, pe baza experienței mele personale, că am putea începe prin înțelegerea complexității și redarea sănătății pământului, indiferent de suprafață, ca fiind deocamdată singurul nostru susținător.

Am convingerea că printr-o abordare corectă și răbdatoare a problemelor cu care ne confruntăm pe aceasta cale, permacultura însăși va dezvolta capacitatea de autodefinire, din care vom putea învăța și noi în timp câte ceva.


Principiile de bază ale permaculturii:
  • Toate elementele dintr-un sistem interacționează între ele
  • Multifuncționalitatea: fiecare element îndeplinește mai multe funcții și fiecare funcție este îndeplinită de mai multe elemente.
  • Folosește energia practic și eficient, lucrează cu energie regenerabilă
  • Folosește resursele naturale
  • Sisteme intensive pe arii restrânse
  • Utilizează și formează ciclurile și procesele naturale.
  • Sprijină și utilizează efectul de muchie (creând structuri la scară mică foarte productive)
  • Diversitate în loc de monocultură 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu