joi, 4 iulie 2013

Gradina in mai si iunie ...

Daca am sta sa povestim ce am mai facut prin gradina de la ultima noastra  postare, probabil ar fi tare plictisitor. Cu atat mai mult cu cat in natura nu e nevoie de interventii foarte sofisticate din partea noastra. Gradina, o data corect conceputa, stie sa-si urmeze singura calea si in general este foarte recunoscatoare daca nu ne amestecam in asa fel incit sa incurcam si mai mult lucrurile. De aceea recomand ca orice interventie sa se faca dupa multa observatie, bun simt si un pic de gandire.

Avand la indemana albumul cu fotografii, vom incerca sa comparam situatia din gradina, de unde am lasat-o la mijlocul lunii mai, cu cea din prezent. Pentru mine cel putin, evolutia ei in timp este in fiecare an o experienta miraculoasa.

Pe un interval de cel mult doi ari, de fiecare data obtin altceva, desi locul ramane acelasi: gradina mea de langa casa.

Incepem cu trandafirii, pentru ca ei ne-au tinut ocupati aproape o luna. Culesul zilnic al petalelor ne-a umplut sufletul cu mirosul lor placut, iar camara cu cateva zeci de borcanase cu dulceata pentru la iarna.























Cartofii, asa cum i-am vazut in postarea despre plantare, au ajuns de nerecunoscut. Impreuna cu bobul, ajutati si de ploile abundente de anul acesta, s-au ridicat pana aproape la un metru. 

Ramane sa vedem ce-o fi in pamant?





Lateral stanga, in fotografia a doua, se poate vedea o planta care a crescut dintr-un cartof ramas in pamant de anul trecut. Ca dezvoltare nu se deosebeste cu nimic de cele cultivate in primavera aceasta.

















In aceeasi ordine de idei, in afara plantelor la care am incercat iernarea semintelor in pamant (la tomate de ex. cu succes ) o surpriza plina de invataminte mi-a oferit-o un dovleac.



















Prin evolutia ei, samanta ramasa din toamna in compost a depasit cu mult oricare alta. De aici putem observa si capacitatea deosebita de nutritie a unui compost facut exclusiv din resturi vegetale si argila.

Fotografiile sunt facute (in ordine )  pe 13 mai, 20 mai si 25 iunie .

Va prezint astazi cateva legume uzuale de camp - specifica fiind doar cultivarea lor in permacultura.
.
 - mazare


- ceapa si morcov 


- fasole si ceapa





- dovleac



porumb 







- varza

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu