Atelier de grădinărit



Mai multe întrebări și un răspuns: 

atelierul de grădinărit în sistem permacultură



 În ultimii ani ne confruntăm cu o degradare accelerată în relația omului cu natura – cu de la el putere, omul s-a transformat în oponent al naturii, în exploatator și corector al ei. Punându-se pe sine în centrul universului, îi atribuie naturii rolul de tolerat în propria-i casă. Omul modern a decretat, fără mari bătăi de cap, că scopul principal al naturii este de a-i acoperi lui nevoia de hrană, pentru a-și asigura supraviețuirea și reproducerea. Solul, apa, aerul, plantele, pădurile, animalele au ajuns să îl preocupe doar în măsura în care acestea se revoltă, refuzând să se supună cerințelor sale.



Până când, cu ce costuri, care sunt efectele, ce se poate face pentru a opri degradarea? sunt întrebări elementare, ce nu mai au răbdare să aștepte răspunsuri globale, venite din alte părți ale lumii. Răspunsurile la aceste întrebări sunt individuale, iar schimbarea generală vine doar dacă fiecare contribuim la aceasta. Redescoperind lucrurile simple, reînvățând să ascultăm, privim, mirosim, gustăm, pipăim, putem percepe Natura; înțelegându-i principiile și legile, ne putem corecta atitudinea față de ea.

         

Și vă mai propunem câteva întrebări: V-ați săturat să cumpărați din supermarket roșii olandeze, usturoi chinezesc, cartofi polonezi și ardei ungurești? V-a devenit insuportabil asfaltul încins al orașului, vă e dor de culorile și miresmele din grădina bunicii? Aveți o suprafață mai mare de teren rămasă de la părinți, o grădină lângă casă, sau o bucată de pământ neîngrijit în fața blocului?



Noi am răspuns afirmativ la aceste întrebări, iar soluția noastră de a fi în pas cu natura este atelierul de grădinărit în sistem permacultură, un meșteșug la îndemâna fiecăruia.



Prin atelierul de grădinărit În pas cu natura vă invităm să învățați alături de noi cum să vă faceți din grădina dvs. un loc în care plantele cultivate cresc firesc și natural, o sursă de hrană sănătoasă, variată și un spațiu frumos, în care să vă manifestați creativitatea.



Pentru noi, grădinăritul în sistem permacultură este:

-          o sursă de hrană sănătoasă

-          relaxare și terapie ocupațională 

-          o metodă de aprofundare a cunoașterii mediului

-          un mijloc de auto-cunoaștere
 

Cum se desfășoară:


Anul acesta vom desfășura 3 serii de ateliere:  de primăvară, vară și toamnă, fiecare cu o durată de 3 ședințe la final de săptămână (3 weekenduri consecutive). 
  Fiecare atelier de grădinărit include o parte teoretică și una de aplicații, în grădina unei gospodării din localitatea Nocrich, județul Sibiu, unde fiecare participant va primi o bucată de pământ pe care să o cultive și de care să se ocupe pe parcursul anului.


 

Costul este 200 lei / persoană / weekend.  

Pentru studenți, costul este redus: 150 lei/persoană/weekend
 
Perioada de desfășurare:
 
Atelierele de primăvară au loc la sfărșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, sâmbăta și duminica (30-31 martie; 6-7 aprilie și 13-14 aprilie 2013). 

Cui ne adresăm / participanți

Atelierele noastre îi au în vedere pe pasionații de permacultură, dar nu numai. Suntem pregătiți să lucrăm pentru și împreună cu o serie largă de participanți, animați de dorința de a grădinări sănătos și ... în pas cu natura.
 
Așadar, vă rugăm să ne contactați, dacă:

  • doriți să treceți de la agricultura convențională la o cultivare sănătoasă a pământului,
  • vreți să vă asigurați necesarul de legume, fructe, plante aromatice pentru dvs și familie, fără chimicale și fără foarte mult efort fizic,
  • sunteți interesați să obțineți produse sănătoase, pentru procesare și vânzare
  • vreți să faceți din grădina dvs un loc plăcut, echilibrat și relaxant


Dar nu toți sunt norocoși să aibă propria grădină sau terenul lăsat de bunica.

Principiile grădinăritului în sistem permacultură pot fi utile și celor care, la oraș, au o mica bucată de pământ în fața blocului, sau care vor să-și obțină propriile legume chiar în balconul apartamentului. Încercați!






























ÎNCEPUT DE PRIMĂVARĂ LA NOI ÎN GRĂDINĂ

    

Nu știu alții cum sunt, dar noi stăm bine la început de primăvară - grădina mai ales își vede de treabă. Vremea ne permite în sfârșit și nouă aici, în inima Transilvaniei, SĂ ÎNCEPEM activitatea în grădină.

Prilej bun pentru o inspecție de primăvară, lucrări ușoare și chiar primele recolte timpurii … pe care nu le-am plantat sau însămânțat anul acesta, nici nu le-am crescut în solar! 

cicoare de grădină
Pentru cei nefamiliarizați cu permacultura, pare greu de înțeles: cum să culegi deja, ce nu ai semănat? Nu tu straturi săpate, nici semințe puse frumos, în linie?!!! Fără sapă, greblă, cazma? Acesta este unul din beneficiile majore ale grădinăritului, când ții cont de principiile naturii. În natură există compatibilități, simpatii, complementarități, la fel ca și incompatibilități și antipatii – căci ea e vie, dă curs și este expresia vieții. Să înțelegem aceste principii este unul din scopurile atelierului nostru de grădinărit în sistem permacultură.



Atunci când lucrezi în concordanță cu natura, fără să urmărești doar ce ai tu nevoie, ea își urmează cursul netulburată și te răsplătește recunoscătoare.

Haideți  cu noi în grădină, să vă arătăm!   

Pentru început să îmbinăm plăcutul, cu primele recolte de primăvară: proaspăt apărute de sub stratul de zăpadă, fără să fi făcut încă nici o lucrare – dar să nu vă închipuiți că se ajunge aici bătând din palme – mie mi-au trebuit cam 10 ani! 



valeriană  
usturoi
căpșuni, salată de pădure



ceapă
urzică

măcriș




păpădie

 


Cu mai multă sau mai puțină regularitate (în funcție de perioadă), vom încerca să vă ținem la curent cu tot ce facem noi la grădinărit - în special în permacultură, sistem pe care vom încerca să-l promovăm în expunerile următoare.





De aceea, vă aștept cu întrebări, sugestii, sau orice poate contribui la dezvoltarea pasiunii noastre comune pentru grădinărit (și nu numai...)



 

7 comentarii:

  1. Salata de gradină = untişor
    Iese o salata foarte gustoasa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am improvizat pe tema unei retete ardelenesti de ciorba cu untisor, macris , leurda si cateva produse proaspete de pe langa casa omului . A iesit ceva mai mult decat comestibil !

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, nepretentiosul untisor e minunat - ajuta la detoxifierea ficatului, curata sangele, reduce colesterolul ... Eu il prefer proaspat, in salata, combinat cu alte plante asa zis'modeste' de camp sau cultivate: leurda, stevie, loboda, macris. Bine c-a venit primavara, cu infuzia ei de vitamine :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. de remarcat rolul pe care papadia ,urzica si cicoarea il au in buna functionare a solului din gradina .

    RăspundețiȘtergere
  5. mai exact cum actioneaza aceste plante asupra solului?

    RăspundețiȘtergere
  6. cand mai postati alte lucrari de primavara? ma intereseaza ...

    RăspundețiȘtergere
  7. urzica are rol de organizare a solului ,la suprafata ,celelalte

    , cu radacini adinci aduc la suprafata elemente aflate in straturile mai profunde ale solului.

    Cit despre postari , cit de des , si mai ales la cerere pentru probleme particulare .

    RăspundețiȘtergere