marți, 19 martie 2013

Semănatul




Semănătorul în grădină :)
 




Deși vremea ne mai joacă feste, este bine să începem semănatul - imediat ce se poate cât de cât. Atenție la tasarea solului când semănați (dacă nu există cărări amenajate!)






Pentru început, semănați în orice loc liber  din grădină plante cât mai diferite, în cantități mici. Impreună cu plantele deja existente, perene sau cultivate, inclusiv cele considerate "buruieni", încercați să construiți biodiversitatea.





Nu înlăturați în această etapă nimic din grădină. Eliberați strict doar locul de semănat!

In timp, urmărind evoluția în ansamblu a grădinii în paralel cu fiecare plantă în parte, veți găsi soluțiile potrivite - de protejare sau eliminare - pentru fiecare etapă. Orientativ, puteți folosi la început calendarul de semănat al Mariei Thun, precum și tabelele de compatibilitate între plante. 
Este de preferat însă experiența personală, chiar dacă asta presupune eșecuri.

Ca regulă de aur veți vedea că fiecare plantă crește bine doar "IN LOCUL EI"
- nu vă rămâne decât  să stabiliți unde este locul acela…



Plantele și resturile vegetale înlăturate rămân întotdeauna cât mai aproape de locul din care provin.



Semănatul propriu zis se face în șanțuri, găuri sau scobituri în pământ, cu fundul ușor tasat pentru refacerea capilarității solului, în cazul semințelor care germinează la întuneric, sau prin împrăștiere pe suprafață în cazul celorlalte, fără alte lucrări suplimentare ale solului.




Semințele produse de noi vor avea întotdeauna capacitatea de germinare și adaptare la mediu mult mai bună decât cele cumpărate.

 
Adâncimea de semănat se poate considera empiric cam de 3-5 ori diametrul seminței, în funcție de structura solului. Densitatea poate fi ceva mai mare decât cea uzuală, pentru că urmărim deocamdată o bună acoperire a solului cu plante - ca fiind singura lui stare normală.




Se acoperă totul cu un strat subțire de pământ unde este cazul și se tasează din nou.  

Pe parcursul tuturor operațiunilor se urmărește ca pământul și starea lui să fie cât mai puțin deranjate!


Ce se mai poate spune în final? Chiar și pe spații foarte mici, evitați monocultura. Biodiversitatea și protejarea fondului genetic local sunt în final cel mai mare câștig din grădina noastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu