marți, 12 martie 2013

Solarul


La noi în grădină: Solarul


După cum am promis, astăzi vom deschide "SOLARUL". 
Pregătit și închis din toamnă, a rămas așa până acum.









                                        
Bine aprovizionat cu resturi vegetale, bulbi și semințe semănate sau căzute (rămase) din culturile anterioare, se trezește la viață.



 


Rolul nostru, ca de fapt în tot restul grădinii, va fi acela de a configura aspectul și structura, completând golurile sau înlăturând plantele nedorite, în acord cu principiile permaculturii.






Datorită bunei funcționări a solului și biodiversității bogate, se obțin recolte satisfăcătoare chiar și în cazul unei densități neobișnuit de mari a plantelor, fără adaos de fertilizatori sau intervenții deosebite. 
  

Anul trecut roșiile au depășit 2m în înălțime,
obținând concomitent: ridichi, salată, ceapă, castraveți, fasole, usturoi și multe altele care, alături de flori, levănțică, roiniță, rosmarin, frăguțe și chiar anumite "buruieni", mi-au completat tabloul biodiversității atât de necesare durabilității spațiului de cultură.




 
In plus, se observă că au rezistat înghețului fără nici o protecție suplimentară plante care vor fi folosite la obținerea de semințe deja mai adaptate condițiilor din zonă.





Insist aici ca semințele folosite (cu mici excepții) să provină doar din culturile noastre, chiar dacă hibridarea naturală ne mai joacă uneori feste. 



Doar în cazul în care rezultatele sunt total necorespunzătoare sau dorim să introducem în cultură plante noi, putem apela la surse externe (și aici - pentru a fi scutiți de experiențe inutile, sunt de preferat soiuri și plante locale). 

In plus, nu încercați să obtineți portocale la polul nord :-) Nu că ar fi imposibil, dar chiar nu merită, dacă soiul nu rezistă în mod natural.

Oricum este de preferat să urmărim evoluția plantelor în timp, de-a lungul mai multor generații pentru ca acestea să corespundă mult mai bine condițiilor din grădina noastră,  nevoilor noastre alimentare și nu în ultimul rând aspirațiilor de la care am pornit.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu